Proiecte


PROIECTE 2011-2012:
Proiecte în derulare:


Mici antreprenori pentru o cantină mare 
(aprilie-iunie 2012)


Proiectul a primit finanţare prin programul RAF „IMPACT  – model de educaţie extracuriculară  nonformală  în România", în urma participării la competiţia de proiecte de antreprenoriat  din martie 2012, unde s-a clasat pe locul I. Justificare: Prin acest proiect, membrii clubului IMPACT Perfect LIS îşi propun să ofere sprijin „Asociaţiei Rom pentru Rom”din oraşul Panciu,  pentru dotarea cantinei din cadrul Centrului de Zi Pinochio, ai cărei beneficiari sunt cca.40 de copii rromi. Pentru atingerea acestui scop, ne-am propus organizarea unui atelier de hand-made la care vor participa 50 de elevi din cadrul Liceului Teoretic Ioan Slavici Panciu, care dovedesc  abilităţi practice şi interes faţă de cauza noastră, dar şi copiii care frecventează Centrul.  În cadrul atelierului vor fi confecţionate diferite accesorii: brăţări, cercei, broşe, insigne personalizate, brelocuribratari, pandantive, brelokuri, insignebratari, pandantive, brelokuri, insignebratari, pandantive, brelokuri, insigne şi alte obiecte artizanale. Aceste produse vor fi valorificate în cadrul unor standuri organizate în incinta liceului dar şi în comunitate, în săptămâna Şcoala altfel şi de Ziua copilului. Fondurile obţinute vor fi destinate dotării cantinei cu veselă şi tacâmuri.
Scopul : Oferirea unui  sprijin „Asociaţiei Rom pentru Rom”din oraşul Panciu, jud. Vrancea,  pentru dotarea cantinei din cadrul Centrului de Zi Pinochio.

Obiective: 1. Organizarea unui atelier de hand-made în cadrul Liceului Teoretic Ioan Slavici Panciu, în perioada 5 aprilie- 26 mai 2012.
2. Valorificarea produselor în vederea obţinerii unor fonduri în valoare de min. 600 ron, în perioada aprilie-iunie 2012. 
3. Promovarea antreprenoriatului social în rândul celor 560 de elevi din cadrul Liceului Teoretic Ioan Slavici Panciu. Am realizat deja: În cadrul săptămânii Şcoala altfel(2-6 aprilie), a fost organizat, cu sprijinul colegilor din clasele IX C, X Ec, XI Ec şi al doamnelor prof. Dumitru Doina, Drilea Anca, Ragea Crina şi Apostol Viorica, un atelier de hand-made în liceu în cadrul căruia au fost confecţionate produse variate. Acestea au fost valorificate în cadrul expoziţiei cu vânzare organizată, vineri 6 aprilie, pe holul liceului. A fost o activitate de succes. Mulţumim tuturor celor care s-au implicat în aceste activităţi şi aşteptăm pe mai departe sprijinul tuturor celor care cred în cauza noastră.

__________________________________________________________________________


Un colţ verde pentru LIS

Proiectul este cofinanţat prin Corpul Păcii. Voluntari din SUA şi din lume au donat 3000$ pentru implementare. Mulţumim din suflet Marissei Oliver care ne-a sprijinit în completarea Formularului de aplicare a Programului de parteneriat Peace Corps.

1. Justificare:

    O parte din curtea interioară a Liceului Teoretic „Ioan Slavici” Panciu, se află într-un stadiu avansat de degradare, nu este folosită la potenţialul ei şi oferă o imagine dezolantă: îngrămădite, dărâmături, resturi vegetale şi deşeuri au pus stăpânire pe acest spaţiu, în timp ce elevii nu au unde să-şi petreacă pauzele în zilele însorite, unde să socializeze. Proiectul intenţionează să asigure în acest perimetru, amenajarea unui spaţiu verde în care elevii să se bucure de natură, unde să poată fi desfăşurate  activităţi educative şcolare şi extraşcolare, în aer liber.
Deşi ideea amenajării spaţiului este mai veche de trei ani, ea nu a putut fi pusă în practică din mai multe motive si mai ales pentru că nimeni nu a dorit să-şi asume responsabilitatea găsirii unei surse de finanţare.

Membrii clubului IMPACT Perfect LIS au considerat ca este o provocare pe măsura lor şi că nu pot să mai aştepte ca cei mari să se decidă asupra rezolvării acestei probleme.

Folosindu-se de cunoştinţele în domeniul scrierii de proiecte, dobândite în cadrul întâlnirilor din club, au trecut la fapte. După ce au analizat problema şi după ce au aflat că toţi colegii lor îşi doresc acest spaţiu au scris proiectul şi au început să caute surse de finanţare. Au postat proiectul pe blogul clubului (IMPACTPerfectLISPanciu.blogspot.com), l-au prezentat în şedinţa Asociaţiei de părinţi ProLiseum şi l-au înscris în concursul de proiecte lansat de Fundaţia Noi Orizonturi. Au aflat de Programul de Parteneriat de la Marissa Oliver, voluntar Corpul Păcii, care activează de 18 luni în liceu şi care participă deseori la întâlnirile săptămânale ale clubului. Au trimis proiectul care a fost supus unei selecţii şi care a fost apoi postat pe site-ul Corpul Păcii din SUA. Oameni de bine, familia şi prietenii Marissei au donat bani pentru realizarea acestui vis. Într-o lună a fost strânsă întreaga sumă de 3018,94$. Membrii clubului şi comunitatea vor contribui cu suma de 1333,44$, repezentând munca, transportul şi utilajele necesare amenajării spaţiului.
2. Scopul- Crearea  unui spaţiu în curtea interioară în care elevii Liceului Teoretic Ioan Slavici Panciu să petreacă timpul în mod recreativ-educativ în aer liber.
3. Obiectivele specifice:
- Implicarea unei echipe de 40 de voluntari din rândul elevilor, profesorilor şi părinţilor, în amenajarea curţii interioare a liceului in perioada martie-iunie 2012;
- Organizarea festivităţii de inaugurare a spaţiului pe 15 iunie 2012 în cadrul căreia vor fi  acordate 60 de diplome „Fii voluntar de IMPACT” pentru interesul, participarea şi implicarea în realizarea proiectului.
4. Am realizat deja: Igienizarea şi amenajarea terenului. În perioada următoare vom achiziţiona produsele necesare şi vom continua amenajarea.
Mulţumim colegilor care au participat la activităţi. Mulţumim dnei Nedeloiu Aurica şi tuturor celor care ne sprijină în realizarea proiectului.
________________________________________________
Proiecte încheiate

Mesaj pentru pace

Proiect cofinanţat de Corpul Păcii.
1.Justificare: În 2011 Corpul Păcii a aniversat 20 de ani de activitate în România. Cu acest prilej, voluntarii americani care îşi desfăşoară activitatea în şcoli din România au propus realizarea unor picturi murale cu mesaj de pace. Marissa Oliver a propus membrilor clubului  Perfect IMPACT LIS să implementeze şi ei  acest proiect în cadrul Liceului Teoretic Ioan Slavici Panciu.
2. Scopul: Realizarea unei picturi murale cu mesaj de pace în cadrul liceului
3. Obiective specifice:
- Organizarea unui concurs de desene cu tema „Mesaj pentru pace”
- Realizarea picturii murale
- Promovarea păcii şi non-violenţei în liceu.
4. Am realizat: Proiectul a fost implementat în săptămâna Şcoala altfel cu sprijinul dlui director Andrei Manovici, dnei prof. Mihaela Cîrjan şi al dlui. Mihai Arghir, un tânăr talentat din comunitate care s-a oferit voluntar să ne sprijine. Mulţumim tuturor care ne-au sprijinit în implementarea proiectului. Precizăm că este unica pictură murală din oraş.
_______________________________________________________________________________

Teatru-Forum
(Atelier de educaţie nonformală)

                              
 1. Justificare:
Teatru Forum este o repetitie pentru viata. Convingerea că există un actor în fiecare din noi este forţa ce stă la baza unei forme de artă dramatică ce caută să trezească conştiinţe şi să schimbe vieţi."Augusto Boal
Teatrul forum este o metodă de educaţie nonformală a tinerilor şi adulţilor, ce are ca scop găsirea unor soluţii realiste şi utile pentru problemele dezbătute. Este o modalitate de a lua atitudine în societate, dar şi ca metodă de îmbunătăţire a comunicării, negocierii şi rezolvării de conflicte.
2. Scopul- Implementarea Teatrului-Forum în cadrul Liceului Teoretic Ioan Slavici cu sprijinul Asociaţiei A.R.T. Fusion, ca metodă de prevenire şi combatere a violenţei şcolare
3. Obiectivele specifice:
- Dezvoltarea abilităţilor elevilor de a aborda o problemă din comunitatea lor, în mod creativ şi interactiv  prin activităţi specifiice metodei teatrului social.
- Formarea unor competenţe necesare implementării metodei la nivelul şcolii
- Creşterea motivaţiei tinerilor pentru implicare comunitară
- Creşterea încrederii şi a stimei de sine;
- Îmbunătăţirea abilităţilor sociale ale grupului-tintă
4. Proiectul a fost implementat în cadrul  săptămânii Şcoala altfel beneficiarii direcţi fiind 5 membri ai clubului şi alţi 10 elevi din liceu.
Mulţumim tuturor celor care ne-au sprijinit: Asociaţiei A.R.T. Fusion Bucureşti care a derulat cursul de formare, Corpului Păcii care ne-a sprijinit financiar, Marissei Oliver şi dnei prof. Luminiţa Cociorbă care ne-au sprijinit în scrierea aplicaţiei de finanţare şi au făcut astfel ca un vis să devină realitate.

___________________________________________________
                                   "Vine Mos Craciun".(2011)                                        

Justificare: Proiectul se adresează celor aproape 60 de copii romi  cu vârste cuprinse între 3 şi 14 ani care frecventează “Centrul educativ Pinochio”din oraşul Panciu.
Copiii romi trăiesc în nişte condiţii greu de imaginat. De cele mai multe ori părinţii refuză să-i trimită la şcoală pentru că îi folosesc la muncă(căutatul prin gunoaie), îi obligă să aibă grijă de fraţii mai mici sau îi trimit la cerşit, pe stradă, unde nimeni nu vrea să îi vadă că sunt murdari zdrenţăroşi şi flămânzi. Nimănui nu îi păsa de soarta acestor copii, până acum doi ani când, Asociaţia Rom pentru Rom a înfiinţat un centru educativ numit Pinochio, unde prin educaţie non-formală şi sub atenta supraveghere a unui grup mic de oameni cu suflet mare, se încearcă incluziunea lor socială. Discriminaţi de societate, exploataţi sau neglijaţi de părinţi, aceşti copii găsesc la centru un strop de căldură sufletească şi de înţelegere. Ei învaţă să scrie, să citească, cum să aibă grijă de propria igienă, să cânte şi să joace teatru şi primesc o felie de pâine cu gem, pentru unii singura hrană din zi.
Am aflat povestea lor şi am hotărât să-l ajutăm pe Moş Crăciun să-şi umple sacul cu mici daruri pentru ei. Îi vom ajuta pe cei de la Centru să pregătească serbarea şi să le ofere câteva clipe de fericire acestor copii, să simtă şi ei magia sărbătorilor de Crăciun.
Scopul : Crearea magiei specifice sărbătorilor de Crăciun pentru cei 60 de copii romi de la Centrul de zi Pinochio din Panciu.
Obiective:
1.Acordarea de sprijin pentru pregătirea serbării de Crăciun membrilor Centrului de zi Pinochio din Panciu în perioada 2-20 decembrie 2011.
2. Donarea unor produse, în special dulciuri, Centrului Pinochio pentru darurile de Crăciun destinate celor 60 de copii romi pe 20 decembrie 2011.
3. Promovarea voluntariatului în rândul celor 560 de elevi din cadrul Liceului Teoretic Ioan Slavici Panciu.
Ce am învăţat ?
“ De Crăciun cu toţii ne dorim să realizăm o faptă bună, să fim mai înţelegători şi să ne apropiem de cei mai puţin norocoşi. Prin acest proiect avem şansa de a simţi bucuria de a dărui şi nu în ultimul rând dobândirea unor virtuţi.”
Aveam o părere greşită despre copiii romi: credeam că nu sunt sociabili, că nu ne vor accepta in preajma lor şi ne era teamă că ne vor fura anumite bunuri pe care le aveam la noi. Participând la proiect, am trecut peste bariera prejudecăţilor. Am descoperit că sunt nişte copii minunaţi, afectuoşi, sinceri şi extrem de veseli.
Cel mai important rezultat al proiectului a fost bucuria citită în ochii copiilor în momentul în care au primit darurile de la Moş Crăciun.

http://impactperfectlispanciu.blogspot.com/proiect/vine-mos-craciun.html


PROIECTE  2010-2011:


Clubul a derulat trei proiecte:

1.”Să trimitem gunoaiele în vacanţă”
 Justificare: Membrii clubului au observat că în parcul de lângă sediul Primăriei, locul preferat în care îşi petrec timpul liber tinerii dar şi copii de toate vârstele însoţiţi de părinţi sau bunici, lipsesc coşurile de gunoi şi din această cauză totul este acoperit de un strat gros de coji de seminţe, de ambalaje multicolore, sticle şi pet-uri goale, mucuri de ţigări.
Scopul proiectuluiCrearea unui mediu mai curat în parcul de lângă sediul Primăriei oraşului Panciu;

Obiective: 

     1. Informarea autorităţilor cu privire lipsa coşurilor de gunoi din parc în cadrul unei audienţe la domnul Primar în luna septembrie 2010;
     2. Organizarea unei campanii de sensibilizare a cetăţenilor oraşului Panciu cu privire la situaţia  parcului în perioada septembrie- octombrie 2010;
     3. Reducerea cu 55% a gunoaielor din parcul catedralei din oraşul Panciu;
Rezultate: Proiectul încă nu a fost finalizat.

2. „Cunoaşte-mă aşa cum sunt”
Justificare :
    Toţi membrii clubului IMPACT Perfect L.I.S. Panciu am înţeles ce înseamnă lucrul în echipă reuşind să ne formăm ca un grup foarte unit.

   Ştim că aceeaşi atmosferă se regăseşte şi în celelalte trei cluburi IMPACT din judeţ  şi ne dorim să stabilim o legătură cât mai strânsă, bazată pe cooperare şi comunicare, cu scopul de a disemina valorile şi principiile IMPACT în comunităţile noastre. 
     Considerăm că pentru a ne atinge acest obiectiv, trebuie mai întâi să ne cunoaştem mai bine. Şi cum altfel decât vizitându-ne şi petrecând mai mult timp împreună. Ne dorim să fim gazde bune pentru prietenii noştri.
 Scopul: Organizarea unei întâlniri distractive cu participarea membrilor celor trei cluburi IMPACT din judeţ;
Obiective:  1. Prezentarea oraşului Panciu ;
                   2. Organizarea şi derularea unor activităţi de cunoaştere şi socializare;
                   3. Implicarea membrilor celorlalte cluburi în activitatea noastră.
Ce am învăţat?: Am petrecut o zi  frumoasă împreună, prilej cu care am derulat mai multe jocuri de cunoaştere şi de socializare. Prietenii noştri vizitat oraşul într-un mod creativ şi distractiv prin intermediul jocului„Treasure Hunt foto”. Am decis organizarea unor întâlniri periodice de tip loisir la nivelul cluburilor IMPACT din judeţ.

3. Să dăruim un zâmbet …în ajunul Crăciunului”

Justificare : Membrii clubului au aflat că în comunitatea lor sunt persoane vârstnice cu o situatie financiară precară, ce nu işi pot permite să aibă  o masă decentă, dacă nu îmbelşugată, de Crăciun. Singuri pe lume, uitaţi de cei dragi, ignoraţi de societate, aceşti bătrâni întâmpină sărbătoarea Naşterii Domnului cu tristeţe, hrănindu-se uneori, doar cu amintiri, deoarece şi-au pierdut speranţa de a avea parte de o bucurie cât de mică.
Este şi cazul, o bătrână singură, care trăieşte într-o casă îngheţată de frig alături de prietenii ei cei mai dragi, câinii şi pisicile abandonate ca şi ea de cei care ar  trebui să le poarte de grijă. Este o femeie simplă cu un suflet bun şi care nu doreşte decât să fie sănătoasă şi să poată să-şi plătească datoriile. A primit cu drag delegaţia clubului şi i-a făcut plăcere să vorbească despre animalele ei. Nu s-a plâns de nimic, nici măcar de faptul că nu are lemne de foc. Ce îşi doreşte de Crăciun? Doar sănătate şi poate, dacă va avea bani, îşi va face o mâncare de fasole, deoarece nu a mai mâncat de mult.
Impresionaţi de cazul ei, membrii Clubului IMPACT Perfect LIS şi-au propus să fie ei mesagerii lui Moş Crăciun şi să îi ducă bătrânei câteva bunătăţi pe care să le aibă pe masa de Crăciun. Ei doresc să aducă o rază de bucurie care să încălzească, măcar pentru o clipă iarna geroasă şi tristă a vieţii sale.
Scopul proiectului: Oferirea unui ajutor material ce constă în alimente, unei bătrâne din oraşul Panciu.
Obiective: 1. Conştientizarea spiritului Crăciunului în rândul elevilor liceului şi  sensibilizarea în
                       legătură cu problemele cu care se confruntă bătrâna
                  2. Organizarea unei acţiuni de strângere de fonduri, în Liceul Teoretic Ioan Slaviciîn
                      perioada 15-17 decembrie 2010.
                  3. Organizarea unei vizite acasă la bătrână pentru a oferi darurile, luni 20 decembrie
                     2010
Ce am învăţat?: Am confecţionat ornamente şi felicitări pe care le-am oferit colegilor şi domnilor profesori în schimbul unei donaţii în bani şi am înţeles ce înseamna fundraising. Am fost extrem de impresionaţi de cazul acestei bătrâne, de bucuria şi uimirea cu care a primit darurile oferite de noi. Am plecat în vacanţa de Crăciun mulţumiţi, cu gândul că şi bătrâna noastră se va bucura de sărbătorile de iarnă. 
De asemenea, membrii clubului au participat la proiectele celorlalte cluburi IMPACT din judeţ şi la sesiuni de formare: scriere de proiecte în program TIA , cursuri –facilitatori organizate de ADD Focul Viu şi de FNO.